top of page
Ara

MİMAR ADAYLARI İÇİN

  • fulyaermis
  • 7 May 2014
  • 2 dakikada okunur

Mimarlık tercihi yapmadan önce bilinmesi gerekenler nelerdir? Bu meslek bana göre mi? Ne tür becerilere sahip olmak gerekir? Bitirince ne olacak? Dışarıdan nasıl görünür, aslında yapılan nedir? Bunların hepsiyle alakalı yazılar yazmaya çalışacağım.

Mimarlık; en genel ifadeyle, mekan oluşturma bilimidir. Bu mekan yalnızca konut değildir. Hastane, otel, müze, okul, dini yapılar gibi birçok dalı vardır. Mimar bunları tasarlarken hem dışını hem de içini düşünür. Kapı, doğrama detayı bilir, izolasyondan anlar, statikten, mekanikten, elektrikten anlar. Mermercidir, seramikçidir, duvarcıdır, kromcudur, demircidir vs… bunların hem çizimini bilir hem uygulamasını. Zordur. Sevmek gerekir. Yaptığınız meslek ne olursa olsun sevmek gerekir. Bu mesleği seçmeyi düşünen arkadaşlar diyecekler ki “e avantajlarını, dezavantajlarını birileri bize anlatmazsa nasıl bilelim sevip sevemeyeceğimizi? “ Haklısınız. O zaman öncelikle mimarlığın öğrencilik sürecini biraz inceleyelim.

Okulda ilk günüm. Pantolon askısı, yuvarlak gözlükleri ve hafif kambur duruşuyla dikkatimi çeken bir hoca içeriye giriyor. Kısa bir sohbetin ardından tahtaya 3 şekil çiziyor.

< ͞ O

Bunlarla, sağ eliyle kahve servisi yapacak bir insanın kullanacağı cezvenin üstten görünüşünü çizmemizi istiyor. Haliyle hepimiz hocaya boş bir bakış atıyoruz. Daha cümleyi bile anlamamışız. Afallıyoruz. Böylelikle hoca da ilk golünü atmış oluyor.

Merak edenler için cevap:

Adsız.png

Günler geçtikçe bunun gibi kimine enteresan gelen, kimine de “ben burada ne yapıyorum” sorusunu tekrar tekrar sorgulatan bilgilerle kendinizde de birtakım değişiklikler fark ediyorsunuz. Ressam şapkası, pipo, fular vb aksesuarlar edinenler oluyor. Ya yalnız siyah giyinen ya da rengarenk kıyafetleri ile bakışları üzerine çeken arkadaşlar türemeye başlıyor. “Burası bana göre değil” deyip sınava tekrar hazırlanıp eczacılık okuyan arkadaşlarım oldu. Biz kalanlarla devam ettik.

Aday arkadaşlarım için söylüyorum; güzel resim çizmek asla iyi bir mimar olacağınızın göstergesi değildir. Sanılanın aksine mimarlık ciddi anlamda teknik bir konudur. Ama bunun yanında sanatçı bir yanınız da varsa tadından yenmez. Ayrıca ikna kabiliyetinizin olması sizi öne çıkaracaktır. Çünkü güzellik görecelidir. Siz işinizi öyle bir savunacaksınız ki, karşınızdaki “ben bunu beğenmedim” diyemeyecek.

Çıt kırıldım olmayacaksınız. Şantiyelere 500 tane işçinin arasına girip ahkam kesebilecek yapıda olmanız gerekecek. Şantiyeciyseniz tabi. Şantiyeler çok enteresandır. Bu konu başka bir yazıda incelensin.

Yöneticilik potansiyelinizin olması her daim sizi bir adım öne çıkarır. Bir bakın etrafınıza. Arkadaş gurubunuzun yönlendirici kişisi siz misiniz?

Bilgisayardan iyi anlayacaksınız. Özellikle ofislerde çalışacak arkadaşlar sabahtan akşama kadar bilgisayar başında çizim yapıyor olacaklar. Çizim programlarını etkin olarak kullanabilmeniz gerecek.

Veeee son olarak sabırlı olmanız şart. Öğrenci de olsanız, okulu bitirip mimar da olsanız projeler ilk seferde şekillenmeyecek. Birçok kez revizyon yapacaksınız, sabırla çizeceksiniz ve hep daha iyisine ulaşmaya çalışacaksınız. Sonunda istediğinizi elde edebilirseniz onu da büyük bir mutlulukla kutlayacaksınız :)

Tüm mimar ve mimar adayı arkadaşlarıma başarılar dilerim.

 
 
 

Comentários


Tüm Yazılar
bottom of page